BURUN ESTETİĞİ RİNOPLASTİ
Burun kişinin yüz güzelliğini belirleyen önemli bir organdır. Bu nedenle en çok tercih edilen estetik operasyonları arasında yerini alır. Sadece güzellik amaçlı değil, sağlık açısından da burun estetiği hem kadın hem de erkekler tarafından yaptırılır. ‘Burun estetiği’ ve ‘güzellik’ denilince ilk akla gelen genellikle kadınlardır.  Bu noktada kadınların ve erkeklerin burun estetiğinden beklentileri de farklıdır.  Erkekler burunlarının daha çok boyutuyla ilgilenir; büyük burunluysa daha küçültülmüş, yüzüne uygun, ilk bakışta boyutu nedeniyle dikkat çekmeyen burun ister. Kadınlar ise boyuttan önce güzel görünümlü, doğal bir burun ister.

Burun Estetiği Hangi Yaştan İtibaren Uygulanabilir?
Burun estetiği bedensel ve ruhsal açıdan bir problemi olmayan ve burnundan memnun olmayan kişilere uygulanır.  Hem sağlık hem de güzellik açısından istenilen burun estetiği, çocuk yaşta yapılması tartışmalı olmakla birlikte mümkün olan bir operasyondur, ancak operasyonda burun kıkırdaklarının zarar görmesi ihtimali nedeniyle pek tercih edilmez. Genellikle kadınlarda yüz gelişimini tamamlamış 15-16 yaşlarında; erkeklerde ise 17-18 yaşlarında uygulanabilir.  Muayene sırasında da operasyon yapılıp yapılamayacağı teşhis edilebilir.  Yaş açısından bir üst sınır belirlenmezken yüz gelişimini tamamlamış her birey burun estetiği ameliyatı olabilir.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

  • Burnun dışında eğri, kemerli, geniş bir görüntü varsa
  • Burun ucunda destek azalmışsa ve çökme meydana gelmişse
  • Burun içinde etler varsa
  • Burun küçükse veya büyükse
  • Burun ve alın arasında açı problemi varsa
  • Burun kanatları büyükse
  • Dudak ve burun arasında açı problemi varsa

Burun Estetiği Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Burun estetiği öncesi yüz analizi yapmak önemlidir.  Estetik operasyondan önce özel bir planlama yapılır.  Ardından her kişiye özel hazırlanan bu planlamaya uygun olarak ameliyat gerçekleştirilir.  Geniş ve uzun bir yüze küçük burun ya da aynı şekilde burun ucu çok kaldırılmış, kemeri çok oyulmuş burunların yapılması tercih edilmez.  Çünkü kalkık burunlar yüzde doğal olmayan bir görüntü yaratır.  Güzel bir burun hem rahat nefes alınmasını sağlar, hem de yüzle uyumlu, doğal bir görüntü oluşturur.

Genel olarak burun estetiği sırasında burnun kemeri alınır, kıkırdaklar şekillendirilir, kemikler kesilerek şekillendirilir ve daha düzgün bir çatı oluşturulur.

Burun Estetiği Ameliyat Teknikleri Nelerdir?
Burun ameliyatları kapalı veya açık teknik olmak üzere iki şekilde yapılır.  Dünyada daha çok açık teknik uygulanması yönünde artan bir eğilim vardır.  Açık burun estetiği ameliyatında kemikler ve kıkırdaklar görülerek şekillendirilir.  Açık burun estetiği ameliyatı sonrası çökme şikayetlerinin daha az geldiği bilinmektedir.  Artık burun içine yönelik girişimlerde endoskopi yöntemi daha çok kullanılır; endoskopla burun içine girilip burundaki deviasyon düzeltilip burun etleri çıkarılır.  Burnun içini görmek için kullanılan cihazlar daha iyi görüş alanı sağlar. Ameliyat olmamış gibi doğal sonuçlar ortaya çıkar.

Burun Estetiği Sonrası Yüzde İz Kalır Mı?
Rinoplastide kullanılan iki teknikten kapalı yaklaşımda tüm kesiler burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz.  Açık yaklaşım ise avantajları nedeni ile popüler hale gelmiştir.  Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen V şeklinde insizyon yapılır.  Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların % 90’ı tarafından tercih edilmektedir.  Sonuç olarak hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ile ilgili olup hasta açısından olumsuz bir yönü bulunmamaktadır.

Burun Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aspirin ve benzeri kanamaya yol açabilen ilaçlardan içmekten kaçınılmalıdır.  Ağrı olması halinde parasetamol ya da asetaminofem kullanılabilir.  Konjesyona ve kanamaya neden olacağından, ameliyattan bir kaç gün önce ve bir kaç hafta sonra alkol alınmamalıdır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?
Burun estetiği, hasta ve doktorun tercihine göre lokal anestezi altında, sedasyon eşliğinde ya da genel anestezi altında yapılabilir.  Ameliyat mevcut burun deformitesine göre 1 saat ve 6 saat arasında sürebilir. Kapalı veya açık teknikle yapılabilecek kesileri takiben, burnun orta kısmındaki duvarın eğriliği düzeltilerek ameliyata başlanır.  Bu işlem fonksiyonel açıdan önem taşır. Bu eğrilik düzeltildikten sonra ameliyat öncesinde yapılan plana göre tüm deformiteler tek tek düzeltilir.  Burun sırtında kemer var ise çıkarılır, düzensizlikler giderilir, gerekiyorsa burnun kemik yan duvarları kırılarak burun sırtında gelişen açıklık kapatılır.  Burun ucundaki kıkırdaklara yönelik müdahaleler yapılır.  Başlangıçta yapılan kesiler dikilerek kapatılır.  Burun içerisine tampon yerleştirilir.  Burun sırtı flasterlenerek alçı veya özel kalıplarla korumaya alınır ve ameliyat sonlandırılır.

Burun Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İlk gün makineye bağlı olarak özel bir yüz maskesi uygulanır. Bu yüz maskesi sayesinde yüzde şişlik, morluk ve ağrı, eskiden yapılan buz uygulamalarına göre çok daha az olur.  Ertesi gün evde kafanın yukarıya kaldırılarak istirahat edilmesi önemlidir.  2-3 gün dinlenmek gerekir.  Efor gerektirmeyen iş varsa 3-4 gün sonra işe gidebilir.  Atel ve bandajlar alınıncaya kadar dinlenmek uzmanlarca uygun görülür.
  • Başı aşağı eğerek kitap, gazete okumak, telefona ya da bilgisayara bakmak zarar verebilir, başı eğmemek ve iki hafta boyunca da buna dikkat etmek gerekir.
  • Kışın spor amaçlı olarak havuza iki ay girilmemesi gerekir, çünkü havuzdaki kimyasallar burun içi dokulara zarar verebilir. Yazın ise bir ay sonra denize girilebilir. Dalış yapmak sakıncalı olabilir.
  • Burun estetiğinden iki ay sonra hafif bir gözlük çerçevesi kullanılmasında bir sakınca yoktur. Çerçeve ağırsa üç ay beklenmelidir.  İlk 1-2 ay enfeksiyon oluşma ihtimali nedeniyle lens takılmaması önerilir.
  • Burun içi spreyleriyle içeriyi nemli tutmak önemlidir.
  • Ameliyattan bir ay sonra hafif egzersizler yapılabilir, iki ay sonra ise egzersiz programı ağırlaştırılabilir. Altı ay boyunca burnun darbe almayacağı şekilde spor yapılması uygundur.  Darbelere karşı tehlikeli olacağından basketbol ve futbol oynanmaması gerekir.
  • Operasyondan sonraki ikinci haftadan itibaren su çekerek burun içi yıkanabilir, burun sıkmadan silinebilir.
  • İlk bir hafta alkol alımından, sert gıdalardan, baharatlı gıdalardan, sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak durulması gerekir.
  • Sadece doktorun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.

Burun Estetiği Hangi Mevsim Daha Uygundur?
Diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği de genelde serin olduğu için sonbahar, kış ve ilkbaharda tercih edilir.  Bu operasyon kişilerin kendilerini güneşten daha iyi koruması ve klimalı ortamları tercih etmesine bağlı olarak yazın da uygulanır.  Genellikle 2-4 saat süren operasyon sonrası bir gece hastanede yatış önerilmektedir.  Ameliyat öncesi ağrı kesici ve aspirin türü ilaçlardan en az 1 hafta önce kaçınılması gerekir.  Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar yaşanmışsa operasyon ertelenir.

Burun Estetiği İyileşme Süreci Ne Kadar Zaman Alır?
Burun estetiği ameliyatından sonra burun şeklinin oturması ve tam olarak iyileşmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir.  Kişi, ameliyat sonrası hayal kırıklığı yaşamak yerine bu durumu normal karşılaması için uyarılır.  Ameliyat sonrası kişi birkaç gün rahat nefes alamayabilir ve burun alçısı alınınca da burnunda şişlik görebilir.  Ancak ikinci - üçüncü haftadan sonra bu şişlik iner.  İlk 4-6 hafta burun estetiği yaptıranlar için önemlidir.  Kişinin değişen yüzüne alışması zaman alabilir.  Ameliyat sonrası 7-10 gün arasında alçıların ve atellerin burunda kalması gerekir.  Burnun yeni şeklinin tam anlamıyla oturması 6 ay ile 1 yıl arasında değişir.

Poliklinik Lokasyonu
2. KatDoğu Blok
Poliklinikler Bölümü
Açılış Saatleri
Pazartesi - Cuma8:00 - 17:00
CumartesiKapalı
PazarKapalı

+90 (392) 444 0 535

Lokasyon