Yakın Doğu Üniversitesi’nin KKTC’de Bir İlke İmza Atarak Düzenlediği “KKTC Nükleer Tıp Sempozyumu” Türkiye, Almanya, Azerbaycan ve KKTC’den Uzmanları Bir Araya Getirdi


Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi iş birliğinde, KKTC’de ilk kez düzenlenen I. KKTC Nükleer Tıp Sempozyumu, “Moleküler Görüntüleme ve Tedaviler” ana teması ile gerçekleştirildi. Türkiye, Almanya, Azerbaycan ve KKTC’den konusunda uzman tıp hekimi ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen “I. KKTC Nükleer Tıp Sempozyumu”, Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde yüz yüze yapıldı.

Nükleer tıp alanındaki güncel gelişmeler, sorunlar ve çeşitli çözüm yöntemlerinin tartışıldığı sempozyumda, multidisipliner bir yaklaşımla çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde son teknoloji tedavi yöntemleri gündeme alındı. Beş oturumda gerçekleştirilen sempozyuma akademisyen, sağlık çalışanı ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Sempozyumda Yakın Doğu Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Arslan da nükleer tıp alanında KKTC’de öncülük yaptıkları tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Nuri Arslan, ilk kez düzenlenen “KKTC Nükleer Tıp Sempozyumu”na ev sahipliği yapıyor olmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayarak, “Hekimlerimizin paylaştığı tecrübeler ve farklı ülkelerden gelen meslektaşlarımız ile fikir alışverişinde bulunarak, ufuk açıcı bir sempozyum gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.

Güncel tanı ve tedaviler ele alındı
Açılış konuşmalarını Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan ve Yakın Doğu Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Müfit C. Yenen’in yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Azerbaycan, Türkiye ve KKTC’de nükleer tıpın tarihçesi hakkında bilgiler verilerek uygulanan güncel tedavi yöntemleri anlatıldı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve KKTC’de de uygulama alanları hızla artan hedefe yönelik güncel radyonüklid tanı ve tedavi yöntemi “radyoteranostik” hakkında bilgi paylaşıldı.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise özellikle hastalıkların teşhisi aşamasında önemli bir yeri olan PET BT’de kullanılan radyoaktif ilaçların üretim ve işletim modelleri tartışıldı. Deney hayvanları kullanılarak yapılan klinik öncesi çalışmalar ile hedefe yönelik radyofarmasötik geliştirilmesinin önemi de ikinci oturumun bir başka gündemi oldu.

Sempozyumun üçüncü ve dördüncü oturumlarında ise prostat, primer ve metastatik karaciğer kanserleri ile nöroendokrin tümörlerin tanısı ve hedefe yönelik radyonüklid tedaviler ele alındı.

Hedefe yönelik kişiselleştirilmiş radyonüklid tedavilerin öneminin bir kez daha altının çizildiği sempozyumda son olarak, çoklu ilaç kullanmalarına karşın ağrı yakınması devam eden yaygın kemik metastazlı kanser hastalarında ağrı önleyici ve yaşam kalitesini arttıran sistemik radyonüklid tedavi yöntemleri tartışıldı.

Prof. Dr. Gamze Mocan: “İyi hekimler yetiştirme misyonuyla yolumuza devam ederken fakültemiz bünyesinde sürdürülen bilimsel çalışmaları da toplum ve insan sağlığına katkı sağlamak adına bilim dünyası ile paylaşıyoruz.”

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasına, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bu yıl 10’uncu dönem mezunlarını vereceğini vurgulayarak başladı. 2010 yılında açılışı yapılan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin sağladığı uygulama olanakları ile tıp eğitimi alan doktor adaylarının kendilerini çok yönlü bir şekilde geliştirme şansı yakaladığını belirten Prof. Dr. Mocan, “İyi hekimler yetiştirme misyonuyla yolumuza devam ederken fakültemiz bünyesinde sürdürülen bilimsel çalışmaları da toplum ve insan sağlığına katkı sağlamak adına bilim dünyası ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrencileri ile başlı başına uluslararası bir kimliğe sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gamze Mocan, “Dünyanın saygın tıp fakültelerinden biri olarak, parçası olduğumuz uluslararası bilimsel etkinliklerle vizyon kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Müfit C. Yenen: “Prostat, primer ve metastatik karaciğer kanserleri ile nöroendokrin tümörlerde radyonüklid tedavileri başarıyla uyguluyoruz.”

Açılış konuşmasına, I. KKTC Nükleer Tıp Sempozyumu’nun bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara büyük katkı sağlayacağı inancını paylaşarak başlayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Müfit C. Yenen, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Merkezi ile yürüttükleri çalışmalardan söz etti. “Son teknoloji donanımı ve tüm anabilim dallarından gerekli hekim kadrosu ile Kuzey Kıbrıs’ın ilk ve tam teşekküllü Kanser Merkezi’mizde altın standart medikal onkoloji, onkolojik cerrahi ve radyasyon onkolojisi hizmetleri veriyoruz” diyen Prof. Dr. Yenen, aynı zamanda prostat, primer ve metastatik karaciğer kanserleri ile nöroendokrin tümörlerde radyonüklid tedavileri de başarıyla uyguladıklarını vurguladı.