Sık Sık Nefes Alma

Hiperventilasyon sık ve derin nefes almaktır. Bu durum, gerçekten kaygıya neden olan bir şeyin varlığı ile de tetiklenebilir fakat çoğunlukla ortada nefes alış-verişlerin değişmesi için önemli bir neden bulunmaz. Sık ve derin nefes alma sırasında içimizde bulunan havanın içindeki Karbondioksit miktarı düşerken, Oksijen miktarı yükselmez. İnsan beyni ise nefes alma kararını vermek için, ciğerlerin içindeki havanın karbondioksit oranına bakar.

Beyin, karbondioksit miktarını düşük olarak algıladığı için, nefes alma ihtiyacı hissetmez ve yeterli oksijen alınmadığı için, vücudun kimyasını da değiştirir, böylece parmaklarda ve dudak çevresinde karıncalanma hissi ve göz kararması oluşur. Bu da çoğu zaman bayılma ile sonuçlanır. Nefesin gerektiği şekilde dışarı verilmediği, bu tarz bir nefes alış-veriş tekniği aynı zamanda göğüste sıkışma hissine de yol açar. Bu belirtiler korkutucu olmakla birlikte, tıbbi açıdan tehlikeli değillerdir. Ancak bu durum kaygı hissinin artmasına neden olurken, şiddetli bir kısır döngü yaratır.

Hiperventilasyon zamanla göğüste sıkışma hissine yol açar. Hiperventilasyon kısa bir süre için, bir kese kâğıdının içinden nefes alınıp verilmesi ile (naylon olmamalı) kolayca tedavi edilebilir. Bu nefes alma tekniği, fazla nefes alma ile oluşan vücuttaki kimyasal değişimleri düzene tekrar düzene koyar. Bununla birlikte, uzun dönemde, kaygıya neden olan gerçek problemin tespit ve tedavisi ve rahatlama yöntemlerinin öğretilmesiyle asıl tedavi sağlanabilir.