Omuz Eklemlerinde Kireçlenme

Omuz eklemi diz ve kalça ekleminden sonra kireçlenmeden yani artroz etkisinden en fazla etkilenen eklemdir.

Omuz eklemi artrozu ya da halk arasında yaygın kullanılan adıyla omuz eklemi kireçlenmesi, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan ek bir hastalık (geçirilmiş omuz eklemi enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar, humerus başı avasküler nekrozu, kronik rotator kılıf yırtığı, hemofili) ya da geçirilmiş bir travma olabileceği gibi, hiçbir ek hastalık olmaksızın kendiliğinden de ortaya çıkabilmektedir.

Omuz Kireçlenmesi Sebepleri Nelerdir?
Osteoartrit gelişmesinde rol oynayan birçok etken vardır. Genellikle bu etkenlerden birkaçı birlikte bulunurlar. Ancak en sık görülen sebepler, eklemin aşırı yük altında kalması ile geçirilmiş eklem yaralanmalarıdır. Yaş, genetik faktörler, mesleki zorlanmalar, geçirilmiş eklem operasyonları, travmalar, duruş bozuklukları, eklemlerin kötü kullanılması osteoartrit gelişimine katkıda bulunan en önemli faktörlerdir. Hiçbir sebep olmaksızın da osteoartrit başlayabilir. Hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan faktörler şunlardır:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Şişmanlık
  • Eklem Yaralanmaları
  • Kalıtım
  • Mesleki Zorlanmalar

Omuz kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Omuz kireçlenmesinin en belirgin belirtisi ağrı ataklarının olmasıdır. Genellikle ağrılar kireç depolarındaki çözülmeyle birlikte ortaya çıkar. Kireç depolarının büyüklüğü ölçüsünde ağrılarda şiddetli olur. Hastalarda mekanik sıkışma da görülür. Bu rahatsızlık omuz eklemindeki iltihaplanma nedeniyle de oluşabilir. Bu genellikle romatizma rahatsızlıkları neticesinde olur.

Omuzda şişlik, ağrı, kızarıklık gibi belirtiler olur. Müzmin romatizma durumunda ise, ağrıyla birlikte eklem içi kireçlenme oluşur.

Omuz kireçlenmesi tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Vücudunuzdaki diğer eklemlerdeki kireçlenmede olduğu gibi omuz kireçlenmesinde tedavide ilk olarak ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları, eklem içi enjeksiyonlar uygulanır. Bunların başarı oranı kireçlenmenin derecesine göre değişir. Erken aşamalarda oldukça yararlı olur. Eklem kireçlenmesi normalde hızla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Kıkırdak hasarı ilerlerse, tedavide eklem protezi uygulanmak zorunda kalınır. Kol kemiği(humerus) başı ya da yumuşak dokuda hasar oluşmuşsa, fakat kürek kemiği tarafında olan glenoid hasar görmemişse, sadece kemik başının değiştirilmesi yeterli gelebilir. Humerus başı çıkarılarak, kol kemiği bu takılacak sapı tutması için hazırlanır. Sap tutturulduktan sonra, metal sap bu yeni sapın üzerine yerleştirilir. Buna parsiyel eklem protezi denir. Hem kol kemiği başında, hem de yuvada yıpranma olursa, kemik başı yuvarlağının ve yatağın değiştirilmesi gerekebilir. İlk olarak yıpranan humerus başı çıkarılarak, kol kemiği bu sapı tutacak şekilde hazırlanır. Daha sonra yuva hazırlanarak, buraya sabitlenir. Sonra sap kol kemiği içine sokularak, metal yuvarlak bu sapa tutturulur. Buna total eklem protezi denir.

Yapılan ameliyattan sonra omuz ekleminin hareketlerini açıcı, omuz çevresindeki kasları güçlendiren egzersizler yapılmalıdır. Tedavinin bunlarla desteklemesi başarı oranını arttırır. Omuz kireçlenmesi protez ameliyatlarının uygun şekilde, deneyimli cerrahlar tarafından yapılması halinde, yakınmalar büyük oranda düzelir.