Balgam

Solunum yollarında öksürükle dışarı atılan sekresyon ‘balgam’ ve atılma olayı da ‘balgam tükürme’ olarak tanımlanır. Sağlam insanlar iritasyon dışında balgam tükürmez. Balgam tüküren bir hastada günlük çıkarılan balgamın rengi, kokusu, miktarı kimi hastalıkları düşündürebileceği gibi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde de yardımcı olabilir. Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir. Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir.

Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar. Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Sigara içen bir kişide kanlı balgam olduğunda, mutlaka en kısa zamanda bir Göğüs Hastalıkları Hekimine başvurmalıdır.

Balgamın rengi gibi kokusu da önemlidir. Aniden fazla miktarda çıkarılan kötü kokulu balgam, akciğerde apsesinin belirtisi olabilir.

Çıkarılan balgamın miktarı da bazı hastalıklara teşhis koymada hekime yardımcıdır. Örneğin bronşektazi denilen hastalıkta, hastaların 24 saatte bir su bardağından fazla sarı-yeşil renkli balgam çıkarması tipiktir. Buna karşılık nadir bir akciğer kanseri tipinde hastalar, litrelerce beyaz, şeffaf renkte bal