8 Kasım Uluslararası Radyoloji Günü (International Day of Radiology (IDoR))


Alman Fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen, 8 Kasım 1895 Cuma günü X-ışınlarını ilk keşfeden kişidir. O dönemde katot ışınları üzerinde deneyler yaparken laboratuvarında tesadüfen floresan ekran üzerinde katot ışınlarının parladığını gözlemledi. Bu, kendisine katot ışın tüpünden bilinmeyen ışınların yayıldığını düşündürdü.

Röntgen, bu yeni keşfi X- ışınları veya görünmez ışık olarak adlandırdı ve matematiksel bir belirsizliği ifade etmek için X terimini kullandı. Keşfinden iki hafta sonra, eşi Bertha’nın elinin, parmağındaki düğün yüzüğünün net bir şekilde görülebildiği ilk röntgen filmini çekti. 1901 yılında, Röntgen’e fizik dalında ilk Nobel Ödülü verildi.Röntgen, keşiflerinden tüm insanlığın yararlanması gerektiğini düşündüğü için bu keşifler için patent almayı reddetti. X-ışınlarının keşfi, modern tıp uygulamalarını o zamanlar  hayal edemeyeceği bir şekilde devrim niteliğinde değiştirdi. Bugün Röntgen, hastalıkları teşhis etmek için görüntüleme kullanılan
tıp dalı olan tanısal radyolojinin babası olarak kabul edilmektedir.

2007’den bu yana, Dünya Radyografi Günü, Röntgen’in X ışınlarını keşfettiği 8 Kasım tarihini anmak amacıyla kullanılmaktadır.
X-ışınlarının keşfi tarihi olan 8 Kasım, Uluslararası Radyoloji Günü (IDOR veya IDoR), ilk kez 2012 yılında Avrupa Radyoloji Derneği (European Society of Radiology veya ESR), Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (Radiological Society of North America veya RSNA) ve Amerikan Radyoloji Koleji (American College of Radiology veya ACR) tarafından kurulmuştur. O zamandan beri dünya genelinde birçok radyoloji kuruluşu ve sağlık kuruluşu, etkinliği kutlamaktadır.