Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim ERKMEN, 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” Dolayısıyla Hasta ve Hekim İlişkilerine Değinerek, Hasta Hekim İlişkisinde Empati, Saygı, Hoşgörü ve İyi Niyetin Önemini Vurguladı.
Sağlık hizmeti sunmanın amacı, hastanın sağlığına kavuşması, sağlık hizmeti sunanında hastayı sağlığına kavuşturmasıdır. Yani amaç aynidir ve temeli iyi bir hasta – hekim işbirliğidir. Bu nedenle ortak amaca şiddetle, baskı ile zor kullanmak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde çalışılarak ulaşılması gerekliliğini vurgulamak için 28 Nisan'ın “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” olarak ilan edilmesi uygun görülmüştür.
Hasta – Hekim İlişkisinde En Önemli Etken Doğru İletişim
Hasta – Hekim ilişkisinde en önemli etken doğru bir iletişim kurulmasıdır. Hastanın daha iyi, daha çabuk, daha sağlıklı hizmet alması, empati, saygı ve hoşgörüye dayalı bir iletişim ile mümkündür. Bu günün amacı, şiddet yerine empati, saygı ve hoşgörünün öneminin vurgulanmasıdır.
Karşılıklı Empati, Saygı ve Hoşgörü Şart
Sağlık çalışanlarının ve hastaların, hasta haklarını doğru bir şekilde bilmeleri ve sorumlulukları doğru bir şekilde yerine getirmeleri önemlidir. Hasta ve hasta yakınlarını acil durumlar karşısında anlamak için iyi bir empati yapmak gerekir. İnsanların olaylar karşısındaki davranışları ayni olmayabilir. Bazı kişiler aşırı tepki gösterebilir, şiddete başvurabilir. Belirli bir düzeyde sağlık çalışanlarının hoşgörülü, sevgi dolu, iyi iletişim kurması öncelikle kendisinden beklenendir. Fakat hasta ve hasta yakınları da bilmelidir ki, hastanın sağlığına kavuşması ve sağlık çalışanlarının gerekli hizmeti en iyi şekilde vermesinde hasta - hekim işbirliği çok önemlidir.
Hasta – sağlık çalışanı ilişkisinde tekrar vurgulamalıyız ki en önemli etken; doğru iletişim kurulması ve empati, saygı, hoşgörüye dayalı iletişimle daha iyi, daha çabuk ve daha etkin hizmetin sunulmasıdır. Hastalar ve yakınları, hasta haklarını doğru bir şekilde bilmeli ve sorumluluklarının farkında olmalıdır. Sağlık çalışanları da hastalara karşı sorumluluk ve görevlerini iyi ilişkilerle saygı çerçevesinde yerine getirmelidir.
Sağlık çalışanlarının da gece – gündüz demeden hastaları sağlıklarına kavuşturmak için kendi sorunlarını gözardı ederek canla başla çalıştıklarının bilinci ile karşılıklı iyi niyet ve saygı ile ve kararlı bir devlet politikası ile vatandaş ve sağlık çalışanı el ele sağlık çalışanlarına şiddeti önleyebilir, 28 Nisan gününü kınama günü olarak değil, başka güzellikleri kutlama günü olarak değiştirebiliriz.