Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin Aritmi, Hipertansiyon ve Şeker Hastalığı Farkındalık Günleri Etkinliği Bu Kez Gazimağusa Bölgesi Halkı İçin Gerçekleştirildi


Daha Sağlıklı Bir Toplum Hedefiyle, Kıbrıs’ın Her Bölgesinde Aritmi, Hipertansiyon ve Şeker Hastalığı Taramaları Gerçekleştirmeyi Amaçlayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tarafından Güzelyurt’tan Sonra Gazimağusa Bölgesi Halkına Yönelik de Bir Farkındalık Günü Düzenlendi.  Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açan Kalp Çarpıntısı, Şeker ve Hipertansiyon Hastalıklarına Dikkat Çekmek ve Halkı Bilinçlendirmek Amacı ile Düzenlen Etkinliğe Katılan Bölge Halkı, Aritmi, Hipertansiyon ve Şeker Taramasının Yanı Sıra Kardiyoloji Muayenesinden de Geçirildi.

Etkiliğe Mağusa Halkı Yoğun İlgi Gösterdi
“Aritmi, Hipertansiyon ve Şeker Hastalığı Farkındalık Günü” etkinliği kapsamında Gazimağusa Dispanseri’ne gelen bölge halkı aritmi, hipertansiyon ve diyabet taramasından geçirildi, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı uzmanı Dr. Ümit Yüksek tarafından muayene edildi.

Kalpteki Bazı Ritim Bozuklukları Felç Riskini Artırıyor
Halkın ayrıca sağlıklı yaşam konusunda Dr. Ümit Yüksek tarafından bilgilendirildiği etkinlikte, genelde çarpıntı şikayeti ile kendini belli eden kalp ritim bozukluklarına dikkat çekildi. Uzm. Dr. Ümit Yüksek, çok önemli ve tehlikeli olduğunu belirttiği bazı ritim bozukluklarının, felç riskini artırdığını, bu nedenle etkinliğe katılan kişilere kalp şeridi çekilerek bu yönde taramalar gerçekleştirildiğini ifade etti. Uzm. Dr. Ümit Yüksek sözlerine şöyle devam etti: “Etkinliğe katılan kişilere kalp şeridi çekerek şikayetlerini dinledik. Onları muayene ederek tıptaki adı ile aritmi yani ritm bozukluğu olup olmadığını kontrol edip saptamaya çalıştık. Kalp vuruşlarında düzensizlik, fazla kafein kullanımı, stresli bir yaşam, sık baş dönmesi, göğüste sıkıntı, baskı veya ağrı gibi durumları yaşayan hastalarımızın mutlaka bir uzmana başvurarak muayene olmasını ve kalp şeridi çektirmesini öneriyoruz.”

Uzm. Dr. Ümit Yüksek: “Hipertansiyon, Çoğu Kez Belirti Vermeyen ve Fakat Başka Hayati Sorunlara Yol Açabilen Tehlikeli Bir Hastalıktır.”
Hipertansiyon hastalığının birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliği durumu olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ümit Yüksek, başka bir deyişle tansiyonun 14’e 9 ve üzerinde olması durumu olduğunu belirtti. Hipertansiyonun çok önemli ve tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ümit Yüksek, tehlike ve öneminin hiçbir belirti vermeden seyretmesinden kaynaklandığına dikkat çektiği açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hipertansiyon çok önemli bir hastalıktır. Sebebi de birçok zaman hiçbir belirti vermemesidir. Yani tansiyonunuz yüksek olsa da hastalık hiçbir belirti vermeyebilir ve hastalar hastalığının farkında olmayabilir.  Diğer bir ifadeyle, hastalarımızın tansiyonu yüksek olsa da hiçbir şikayeti olmayabilir. Bu durum da çok kötü sonuçlara neden olabilir. Yüksek tansiyona bağlı olarak kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastalıkların hiçbirini yaşamamak için erken önlem alınması, erken teşhis için tetkikler yapılması gerekmektedir.

Şeker Hastalığında ilk Belirti Sık Tuvalete Çıkmaktır
Şeker hastalığında da hastalarda yine hiçbir şikayet ve belirti olmaksızın insülin direncinin gelişmeye başladığını söyleyen Uzm. Dr. Ümit Yüksek, hastaların şeker hastalığı ile ilgili yaşadığı ilk belirtinin sık idrara çıkma isteği olduğunu kaydetti.

“Hastalarımızda şeker hastalığı ile ilgili şikayetler başlamadan önce ilk olarak insülin direnci gelişmeye başlayabilir. İnsülin direncinin gelişmeye başlaması da şeker hastalığının habercisi demektir. Bizde bu nedenle etkinliğimize katılan kişilere açlık kan şekeri testi yaptık. Kan şekerlerine bakarak şeker hemostazlarının bozulup bozulmadığını anlamaya çalıştık.” diyen Uzm. Dr. Ümit Yüksek, şeker hemostazı bozuk olan hastalara almaları gereken önlemler, hastalıktan korunmak ve dahi kurtulmak için uygulanması gereken tedaviler konusunda tavsiyelerde bulunduklarını söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Mağusa Dispanseri’nde Verilen Hizmetler
Mağusa Dispanseri Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. İlksoy İkibiroğlu tarafından etkinlik dolayısıyla yapılan açıklamalarda 4 yıldır faaliyette bulunan Mağusa Dispanseri’nde halka sunulan sağlık hizmetleri hakkında bilgiler verildi.  7 gün 24 saat sunulan acil sağlık hizmetlerinin yanında hafta içi her gün 08:00 – 17:00 ve Cumartesi günleri 08:00 – 13:00 saatleri arasında poliklinik hizmetleri de verilen Mağusa Dispanseri’nde, randevu almak suretiyle hastalar her gün İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları, Doğum ile Kulak Burun Boğaz branşlarında ve her türlü tahlil ve laboratuvar tetkiği gerçekleştirilebiliyor. Haftanın belirli günlerinde ise Ortopedi ve Travmatoloji ile Nöroloji branşlarında hizmet alabiliyor,

Uzm. Dr. İlksoy İkibiroğlu, halkın yoğun katılım gösterdiği etkinlikle ilgili açıklamalarında ise halkın hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları ile ilgili bilgilendirildiğini, her hastanın tahlil sonuçları ile şikayetlerinin birlikte değerlendirilerek, ilerleyen süreçte izlemeleri gereken yol ve almaları gereken tedaviler konusunda bilgilendirildiğini ifade etti.