Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde 82 Yaşındaki Hastanın Aort Kalp Kapağı Açık Kalp Ameliyatının Riskli Olması Nedeniyle Ameliyatsız Tedavi Yöntemi Olan Tavi Uygulamasıyla Değiştirildi
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’ne, Kalp Rahatsızlığı Şikayeti ile Başvuran ve Açık Kalp Ameliyatı Riski Çok Yüksek Olan 82 Yaşındaki Erkek Hastaya, Tıpta TAVİ (Transkateter Aortik Kapak İmplantasyonu) Yöntemi Olarak Bilinen, Kateter Denilen Tüpler Yardımıyla, Kasıktan Damara Girilip Kalbe Ulaşılarak, Ameliyatsız, Aort Kalp Kapağı Yerleştirilme İşlemi Uygulandı.

Aort Kapağı Darlığında TAVİ Yöntemiyle Ameliyatsız Tedavi

Kalp rahatsızlığı nedeni ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’ne başvuran ve Kardiyoloji Polikliniği tarafından değerlendirilen 82 yaşındaki erkek hastada gerçekleştirilen tetkikler sonucunda, kalpte aort kapağı darlığı teşhisi kondu. Kalpte kireçlenme, aort damarlarında ileri derecede düzleşme, ayak damarlarında çok ciddi darlık, ileri derecede akciğer hastalığı ve göğüste şekil bozukluğu rahatsızlığı yaşadığı saptanan hastanın, açık cerrahi işlem gerektiren ameliyatı kaldıramayacağına karar verilerek, ameliyatsız, kateter kullanılarak yapılan, aort kalp kapağı yerleştirilme işlemi olan TAVİ Yöntemi uygulandı.

Açık Cerrahi İşlem için Riskli Bulunan Hastalar TAVİ Yöntemi ile Sağlığına Kavuşuyor

Aort kapak rahatsızlığı nedeni ile hastaneye başvuran hastalara, risk taşımadıkları sürece göğüs kafesi açılarak cerrahi işlem uygulanabilirken, yaşı ilerlemiş, böbrek yetmezliği bulunan, ileri akciğer hastalığı olan veya daha önce kalp cerrahisi geçirmiş hastalara, açık cerrahi işlemde ölüm riski taşıması nedeniyle, lokal anestezi altında ameliyatsız gerçekleştirilen TAVİ Yöntemi uygulanıyor. Yöntem ayrıca hastanın daha kısa sürede iyileştirilmesinde ve yaşam süresinin uzatılmasında etkili oluyor.

Prof. Dr. Hamza DUYGU: “Lokal Anestezi ile Gerçekleştirilen TAVİ Yönteminin En Önemli Avantajı, Hastanın Büyük Cerrahi Operasyona Gereksinim Duyulmadan Tedavi Edilmesi ve Çok Kısa Bir Süre İçerisinde Taburcu Olabilmesidir”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde de uygulanan TAVİ Yöntemi ile bilgiler veren Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza DUYGU, TAVİ Yöntemi’nin açık ameliyat açısından yüksek risk taşıyan hastalarda uygulanması gereken bir işlem olduğunu söyledi. İşlemin kasıktan yapılan anjiyo benzeri bir uygulama olduğunu, en fazla 2 saat sürdüğünü ve işlem yapıldıktan bir gün sonra hastanın normal servise alınabildiğini ifade eden Prof. Dr. Hamza DUYGU, hastanın 48 - 72 saat içerisinde herhangi bir sorun yaşamaması halinde taburcu edilebildiğini belirtti. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde TAVİ Yöntemi uygulanan 82 yaşındaki hasta hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hamza DUYGU sözlerine şöyle devam etti: “Hastanemize başvuran 82 yaşındaki erkek hastamızın aort kapak rahatsızlığı yaşadığı saptandı. Hastamız açık cerrahi ameliyat için uygun bir aday olmadığından dolayı TAVİ Yöntemi uygulandı. İşlem 45 dakikada gerçekleşti. İşlemden bir gün sonra hastamızı yoğum bakım servisinden kardiyoloji yataklı servisine aldık, 3 gün içerisinde de sağlık durumu çok iyi bir şekilde taburcu ettik. Bu işlemin en önemli avantajı, büyük cerrahi operasyona gereksinim duyulmadan yapılabilmesi ve hastaların 2 – 3 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde taburcu olmasına imkan sağlamasıdır”.