Ülke Geleceği İçin Çocuklarımızın Büyüme ve Gelişimine Özen Gösterin

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Pınar METBULUT Bir Ülkenin Geleceği Açısından Çocukların En İyi Koşullarda Dünyaya Gelmesinin Sağlanmasının, Büyümesi ve Gelişmesi için Gerekli En Uygun Ortamın Hazırlanmasının, Geleceğe Dönük Fiziksel, Ruhsal ve Zihinsel Donanımlarının En Üst Düzeyde Oluşturulmasının Yaşamsal Önem Taşıdığını, Çocuk İzleminin ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hizmetlerinin Temelini Oluşturduğunu İfade Etti.

Uzm. Dr. Pınar METBULUT: “Çocuk İzlemi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hizmetlerinin Birinci Basamağını Oluşturmaktadır.”

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin izlenmesinin önemine dikkat çekmek için 15 Nisan’ın her yıl ‘’Büyümenin İzlenmesi Günü’’ olarak kutlandığını söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, bu günün çocukların büyürken gelişmesi, bu gelişimin ise izlenmesi ve takip edilmesinin önemine dikkat çeken bir gün olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Pınar METBULUT sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklar bir ülkenin geleceği ve umududur. Bu nedenle çocukların en iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması, geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst düzeyde oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal önem taşımaktadır. Çocuk izlemi, çocuk sağlığı ve hastalıkları hizmetlerinin birinci basamağını oluşturmaktadır ve tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, sağlıklı olup olmadığının değerlendirildiği, aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir sağlık hizmetidir.”

Çocuklarda Bir Çok Hastalık Büyüme ve Gelişmenin Duraklaması ile Gelişiyor

Büyümenin, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, büyümenin boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlendiğini belirtti. Büyümenin izlenmesinde doktor tarafından alınan ölçülerin, sağlıklı çocuklardan alınan ölçülere göre hazırlanmış standart büyüme eğrileri ile karşılaştırıldığını söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, büyümenin izlenmesi ile normal düzende yaşanılan sapmaların erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alındığını pek çok hastalığın ilk belirtisinin de büyüme ve gelişmenin duraklaması ile olduğunu ifade etti.

Büyüme ve Gelişme Anne Karnında Başlayıp Ergenlik Dönemine Kadar Devam Ediyor

Büyümenin izlenme amacının, sağlam yada hasta çocuk ayrımı yapmaksızın tüm çocukların yaşadıkları gelişimi takip etmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, bunların yanında çocukların kilolarını ve boylarını da ölçerek sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediklerinin saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulması gerektiğini belirtti. Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmesinin, beslenme durumunun belirlenmesinde önemli birer ölçüm olduğunu da söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, özellikle protein - enerji malnütrisyonunun erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında geldiğini ifade etti. Çocuklardaki gelişmenin ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşma olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Pınar METBULUT, büyüme ve gelişmenin anne karnında başladığını ve ergenlik döneminin sonuna kadar devam ettiğini ifade etti.