Kıbrıs’ın İlk Başarılı Ventrikül İçi Beyin Tümörü Ameliyatı, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Gerçekleşti

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Gerçekleştirilen Beyin Tümörü Ameliyatında, Ulaşılması Güç Noktalardan Biri Olan Beynin Merkezi Ventrikül’den, Yaklaşık 7cm’lik Dev Boyutta Tümör Başarı ile Çıkarıldı.

Bir süre önce baş ağrısı ve denge bozukluğu şikayetleriyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’ne başvuran 53 yaşındaki İngiliz hasta Elaine Murray’in, çekilen tomografi ve MR görüntülerinde, beynin ulaşılması güç kısmı olan Ventrikül denen merkezinde, içi beyin ve omurilik sıvısı ile dolu kesecikte, 7 cm’lik dev tümör olduğu tespit edildi. Nöroloji ve Radyoloji ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümlerinin birlikte değerlendirdiği hastaya, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü tarafından cerrahi operasyon uygulandı.

Yaklaşık 4 saat süren ve başarı ile sonuçlanan operasyonu, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Doğa Gürkanlar, Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ferhat Harman, Ameliyathane Teknisyeni Özkan Armut, Tekniker Murat Özçelik, Anestezi Uzmanı Feyza Yaycı ile birlikte toplam 7 kişilik ekip gerçekleştirdi.

Operasyon sırasında, beyinden çıkarılan dokuda gerçekleştirilen patolojik incelemede, tümörün iyi huylu olduğu tespit edildi. Hasta, ameliyat sonrasında herhangi bir işlevsel veya doku bozukluğuna maruz kalmaksızın, tamamen sağlığına kavuşturularak, taburcu edildi.

Başarı ile Sonuçlanan Beyin Cerrahisinde, Deneyim ve Teknoloji Kullanımı Önem Taşıyor
Mikro cerrahi yöntemde kullanılan özel mikroskoplar, beyin dokusunun 3 boyutlu olarak daha yakından izlenebilmesine, sağlıklı dokuların, tümör dokularından ayrılarak, cerrahın hangi dokunun alınması gerektiğine dair daha sağlıklı kararlar vermesine olanak sağlıyor. İleri teknoloji kullanımının yanında, bilgi, beceri ve deneyim gerektiren beyin cerrahisinde, olası yanlış ve yetersiz müdahalelerde, hastada felç olma, komaya girme veya operasyondan sağ çıkamama gibi olumsuz durumlar gelişebiliyor.

Kıbrıs’ın İlk Başarılı Ventrikül İçi Beyin Tümörü Ameliyatını Gerçekleştirmenin Haklı Gururunu Yaşıyoruz
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Doğa Gürkanlar, başarıyla gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastanın taburcu edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu tür ameliyatlarda tercih edilecek cerrahi yöntem ve tümöre yeri dolayısıyla erişim yolu kararı, cerrahın bilgi ve becerisi ile yakından ilgilidir. Ayrıca bu tür operasyonlarda kullanılan ileri teknolojiye sahip cerrahi cihazların ve donanımın önemi de bir kez daha ortaya konmuştur. Son derece zor olan, hem hasta, hem de cerrah açısından istenmeyen durumlarla sonuçlanabilecek bir vaka, hem ekibimizin bilgi, beceri ve deneyimi, hem de Hastanemizde mevcut ileri teknoloji donanımın yeterliliği sayesinde sorunsuz ve başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır” dedi. Tümörün çıkarılmış olmasının, hastanın hayatta kalmasında son derece kritik önem taşıdığını da belirten Doç. Dr. Doğa Gürkanlar, “Hastanemizde gerçekleştirilen bu operasyonun, bilindiği kadarıyla adamızda ilk kez yapılmış olmasından dolayı, ekip olarak başarının haklı gururunu yaşıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde En Riskli Operasyonlar Başarıyla Gerçekleşiyor
Son dönemde başarıyla gerçekleştirdiği aort anevrizma ve aort diseksiyon operasyonları ile gündeme gelen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nün gerçekleştirdiği bu ve benzeri operasyonlar ile bir kez daha teknolojik donanım ve tecrübeli uzman kadrosu ile yurtdışındaki merkezlerle yarışır, en güç operasyonların başarıyla uygulanmakta olduğu bir hastane olduğunu ortaya koymuş oldu.