Futbolcu Yaralanmaları ve Tedavileri

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Asistanı Dr. Muhammed ALSHANABLEH, Futbolcularda Karşılaşılan Yaralanmalar ve Bu Yaralanmalarda Uygulanması Gereken Tedaviler Hakkında Bilgiler Vererek, Yaralanmanın Boyutu Farketmeksizin, Her Durumda Doktor Tavsiyesi ile Doğru Tedavi Uygulamanın Önemine Dikkat Çekti.

Futbol ile ilgilenen sporcularda yaralanmalar çok sık görülmektedir. Bu yaralanmaların küçük sıyrıklardan, açık kırıklara kadar uzanan geniş bir yelpazesi vardır. Futbolda yaralanmaları önlemek veya minimuma indirmek için; sürekli ve düzenli antreman yapmak, kondisyonun izin verdiği kadar oynayarak aşırı zorlanmalardan kaçınmak ve germe, esneme, ısınma egzersizlerini belirli kurallara göre bir disiplin içerisinde yapmak olmazsa olmazlardandır. Ülkemizde maalesef yaralanmayı önleyici tedbir ve kurallar, hem sporcular hem de antrenörler tarafından çok ciddiye alınmamaktadır ve futbol sporu tam anlamıyla profesyonel bir şekilde icra edilmemektedir.

En Sık Karşılaşılan Futbolcu Yaralanmaları

Kas Zorlanmaları ve Yırtıkları; En sık kasık, uyluk ve baldırda görülmektedir. Basit kas zorlanmaları dinlenme, soğuk uygulama ve enjeksiyonlarla geçebileceği gibi, bu zorlanmaların üstüne, dinlenmeden spora devam edildiği takdirde ciddi sorun yaratabilecek yırtıklara dönüşme ihtimali vardır.

Burkulmalar; En sık ayak bileğinde görülmektedir. Kırık gelişme ihtimali yüksektir. Tekrarlayan burkulmalarda, bağ yaralanmalarının eşlik ettiği durumlarda sporcu, ayağını dinlendirmeli ve gerekirse daha hızlı iyileşme için atel yapılmalıdır. Tekrarlamaması için kaslar güçlendirilmelidir.

Bağ Yırtıkları ve Menisküs Yaralanmaları; Bağ yaralanmaları en çok ayak bileği ve dizde görülmektedir. Dizde menisküsler, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç ve dış yan bağlar olmak üzere yaralanmaya açık birçok yapı vardır. Bu yapılar kaslar, kemik ve kıkırdak yapılarla beraber dizin stabilitesini sağlarlar. Yaralanmaları önlemek için diz eklemini destekleyen kasları güçlendirmek ve aşırı hareketlerden kaçınmak gerekir. Bir burkulma esnasında dizi oluşturan yapıların tümü zarar görebilir. Ciddi sakatlık nedeni olan bu yaralanmaların çoğu tedavi edilebilir yaralanmalardır. Ön çapraz bağ yırtıkları ve menisküs yırtıkları tedavisinde artroskopik olarak müdahale edilebilir ve çok güzel sonuçlar alınarak sporcu sahalara geri dönebilir. İhmal edilen bir yaralanma, diğer yaralanmalarda olduğu gibi daha büyük ve kalıcı problemlere zemin hazırlayabilir.


Çıkıklar; Futbolda en sık omuz üstüne düşme sonucu omuz çıkığı görülürken, diğer eklemlerde (diz, dirsek, el ve ayak bilekleri, el ve ayak parmakları) de çıkıklar görülebilir. Tüm çıkıklarda kalıcı damar ve sinir hasarı riski bulunduğundan, acilen sporcunun hastaneye getirilmesi ve çıkığın uygun şekilde redükte edilmesi (yerine oturtulması) gerekmektedir.

Kırıklar; Kırıklar, en sık bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda meydana gelir. Genellikle rakip oyuncu ile ikili mücadeleye girildiğinde bir düşme sonucu meydana gelir. Kapalı olduğu gibi açık kırıklar da futbolda görülür. Kırık tedavileri acil yapılmalıdır ve sporcunun en kısa sürede futbola geri dönmesi hedeflenmelidir. Alçı uygulamalarıyla kaynayabilecek kırıklar olduğu gibi ameliyat gerektiren kırıklarda çok sık görülür. Ayrıca futbolcularda stres kırığı meydana gelebilir ve bu kırıklar da aynen diğerlerinde olduğu gibi ciddi bir tedavi süreci gerektirir. Kırık tedavisini takiben hekim önerisi doğrultusunda ve gerekirse fizik tedavi yöntemlerine başvurarak, kas gücünün geri kazanılması sonrası spora dönülmesi büyük önem arz eder.

Doktor Önerisiyle Doğru Tedavi Uygulanmalı

Bir futbolcu küçük veya büyük her yaralanma için hekim önerisiyle doğru tedaviyi almalıdır. Sporcu tedavi sürecini ciddiye alarak, tam süreli uygulamalı ve yine hekim tavsiyesi ile yeşil sahalara dönmelidir. Yarım kalan, tamamlanmayan tedaviler veya tedavisi bitmeden maça çıkan sporcular daha uzun süreli ve kalıcı problemlerle karşı karşıya kalırlar.

Haberin Videosu