14 Mart Tıp Bayramı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim ERKMEN, 14 Mart Tıp Bayramı Dolayısıyla Yaptığı Açıklamada, Başta Hekimler Olmak Üzere Tüm Sağlık Çalışanlarının Tıp Bayramını Kutlarken, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Olarak Sağlık Hizmetlerini, Bilimsel ve Etik Değerlerden Ödün Vermeden, En Son Teknolojiler ile En İyi Şekilde Sunmaya Devam Edeceklerini İfade Etti.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN, tıbbın tarihçesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “14 Mart, 1827’de 2. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa BEHÇET’in önerisi ile Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir.

Tıbbın ilk insanlarla başladığı söylense de kabul görmüş ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur. Tıp amblemlerinde yer alan, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000’lere uzanan yılan figürünün de Aesculapius ve onun asası ile bütünleşmiştir. Aesculapius şifa veren gücünü yılandan alır ve halkın da adaklarını Aesculapius'a sunduğu söylenir. Yılanlı asası ile Aesculapius tıp tarihinin önemli dönemeçlerinden biridir ve bir sembol olarak yerini almıştır”.

Başhekim Uzman Dr. Sevim ERKMEN, M.Ö. 460 – 370 yılları arasında yaşadığı kesin olan ve hizmetleri sonucu “Tıbbın Babası” kabul edilen Hypocrates (Hipokrad)’tın katkıları ve getirdiği felsefenin dünya tıp çevrelerinde hala kabul gördüğünü ve bu sebeble bir çok ülkede hekimlerin mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında yemin ettiklerini belirtti.

Her konuda olduğu gibi tıp alanında da Türklerin önemli başarıları olduğunu söyleyen Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN, tarih yapmaktan tarih yazılamadığı için birçok buluş ve gelişmenin kaydedilemediğini de ifade etti. Asya Türklerinden büyük Türk Hekimi İbni – Sina’nın (980-1038) da unutulmaması gerektiğini belirten Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN, İbni- Sina’nın birçok tıp öğrencisi yetiştirmesinin yanında, sağlıkla ilgili çok değerli bilgiler içeren ve bu nedenle uzun yıllar batılı tıp okullarında ders kitabı olarak okutulan eserlerinin olduğunu da ifade etti.

Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN; “Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” Sözü Türk Hekimleri için En Büyük Onurdur”

Tıp Bayramı’nın I. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 14 Mart, 1919’da kutlandığını söyleyen Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN, tıp öğrencilerinin yurt savunmasındaki bu hassasiyet ve ciddiyetinin, hekimin toplum sağlığına gösterdiği özen kadar ülkesine ve toplum sorunlarına olan hassasiyetini de gösteren önemli bir hareket olduğunu ifade ederek, Atatürk'ün “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” sözünün Türk Hekimleri için de en büyük onur olduğunu belirtti.

Başhekim Uzm. Dr. Sevim ERKMEN şöyle devam etti; “14 Mart, 1976 tarihinden beridir, Türk bilim adamlarının tıp bilimine yaptıkları katkıların teşvik edildiği, buluşların ödüllendirildiği, hizmet sorunlarının tartışıldığı bir gün olarak Tıp Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizdeki sağlık alanında yaşanan sıkıntıların bilinci ile 20 Temmuz, 2010’da açılışı yapılan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetlerini, bilimsel ve etik değerlerden ödün vermeden en son teknoloji ile ülkemiz insanına ve yurt dışından gelen tüm hastalara en iyi şekilde sunmaktadır.

Karşılaştığı her türlü güçlüğe rağmen, sağlıklı toplum olabilme yolunda, vatandaşlarımızın ve dil, din, ırk ayırmaksızın tüm insanların sağlık sorunlarının çözümüne yönelik insan üstü gayret gösteren tüm sağlık personelinin, 14 Mart Tıp Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, esenlikler dilerim.